Wat betekent een oppositiepartij

De politiek geeft heel veel termen waarvan je zou kunnen denken wat is dat in hemelsnaam allemaal. Het is niet heel makkelijk om de politiek helemaal te kunnen begrijpen, maar het is wel een heel interessant onderdeel van ons land om je in te kunnen verdiepen. Een van de termen die je vaak tegen komt is een oppositie partij. Maar wat is dat eigenlijk? En wat heeft dat allemaal met de verkiezingen te maken? In deze blog lees je alles wat je zou moeten weten over een oppositiepartij.

Wat is een oppositiepartij?

De partijen die in de regering plaats hebben genomen worden de coalitie partijen genoemd. De overige partijen die niet in de regering terecht gekomen zijn worden de oppositiepartijen genoemd. Zij staan eigenlijk lijn recht tegenover de coalitiepartijen. Een oppositie partij zal veel eerder en sneller kritische vragen gaan stellen aan de regering. Zij hebben er geen belang bij om alles in een doofpot te stoppen, want eens zouden ze zelf ook eens terecht willen komen in de fractie.

Wat kan er zorgen voor Dualisme?

Als er dualisme gaat spelen dan wil dat zeggen dat de coalitiepartijen en de oppositiepartijen recht tegenover elkaar staan. Hierbij kan de coalitie het oneens zijn met het kabinet. De leden van het kabinet zijn gekozen door de coalitiepartijen en hebben dan ook een bepaalde verantwoording af te leggen aan de coalitie.

Wat verstaan we onder de volksvertegenwoordiging?

Onder de volksvertegenwoordiging verstaan we de leden van de eerste en de tweede kamer. Zij moeten een vertegenwoordiging zijn voor de Nederlandse kiezers. Bij de verkiezingen geven de kiezers een bepaald signaal van vertrouwen af naar een politieke partij.

De volksvertegenwoordigers zullen zich er op bedacht moeten zijn dat ze altijd moeten weten wat zich afspeelt in de samenleving om hun kiezers niet teleur te stellen in de manier van het besturen van het land.

Every politician is free to fill this role in a way that suits him or her best. It is therefore important that you have a good relationship with your supporters as a politician. A good bond can be decisive for any subsequent elections.