Wat betekent kiesdrempel
Op het moment dat de verkiezingstijd weer aangebroken is hoor je de uitdrukking kiesdrempel steeds vaker voorbij komen. Niet iedereen zal meteen weten wat daar dan me bedoeld zou worden. Daarom kun je in deze blog alles lezen wat je over een kiesdrempel zou moeten weten.
Wat houdt een verkiezing in?
Bij een verkiezing kunnen een aantal personen, die de kiesgerechtigden worden genoemd, door het uitbrengen van hun stem kunnen bepalen wie een bepaalde functie toegewezen zou kunnen krijgen na de verkiezingen.
Door middel van de verkiezingen wordt bepaald welke partij als grootste partij gekozen wordt bij de verkiezingen. Deze partij is er verantwoordelijk voor bijvoorbeeld een regeerakkoord te maken met andere partijen.
Wat is een regeerakkoord?
Een regeerakkoord is een overeenkomst die gesloten moet worden tussen twee of meerder partijen. Na de verkiezingen volgt altijd een formatiefase waarin een formateur zich gaat bemoeien met de onderhandelingen tussen de partijen.
Als het goed is komt uiteindelijk een regering naar voren die de volgende ambtstermijn het bestuur van het land op zich moeten nemen. Hierna worden de ministers voor de openstaande posten gekozen en bekend gemaakt.
Hoe lang kan een regering regeren?
De duur van een zitting van de regering is vier haar. Tenzij er dingen voorvallen die voor een motie van wantrouwen kunnen zorgen. Wanneer deze motie van wantrouwen aangenomen wordt in de kamer kan deze verdedigd worden. Lukt dit niet, dan is de val van het kabinet een feit en dan kunnen de verkiezingen weer helemaal van voren af aan gaan beginnen.
Wat is een kiesdrempel eigenlijk
Een kiesdrempel is het laagst aantal stemmen dat een partij nodig heeft om een plek in de tweede kamer te kunnen krijgen in de vorm van een zetel. Als er minder zetels te verdelen zijn, dan wordt de kiesdrempel hoger. De kiesdrempel in Nederland staat op 0,67 procent van het aantal stemmen dat de partij gekregen heeft.
Wat is het verschil tussen een kiesdrempel en een kiesdeler?
Naast de kiesdrempel is er ook een kiesdeler. Een kiesdeler en de kiesdrempel zijn niet dezelfde dingen. De kiesdeler is namelijk het totaal aantal stemmen dat uitgebracht is gedeeld door het aantal beschikbare zetels die te verdelen zijn. Met de kiesdeler kan na de verkiezingen de zetelverdeling bepaald worden.